Geschiedenis

De oorsprong van ons bedrijf ligt ruim 120 jaar geleden bij de bouw van een korenmolen in 1901. Deze molen werd in opdracht van molenaar Lambert Jan Altena (1857-1921) gebouwd. Lambert Jan had helaas weinig economisch inzicht en daarom werd hij al snel opgevolgd door zijn zoon Roelof als molenaar aan het Haantje. Molenaar zijn zat in de familie want de tweelingbroer van Roelof Altena, Hendrik, werd molenaar op ‘De Welkom’, eveneens te Lutten. Roelof was een goede molenaar, maar deed niks extra’s. Hij kon vaak erg boos worden op zaken waar hij geen invloed op had, zoals de kracht van de wind. In 1953 was er een flinke storm waardoor de wieken van de molen afbraken en het zo niet verder ging.

Het bedrijf bestond uit een half intacte molen toen Roelie en Tinus Altena het bedrijf in 1957 overnamen. Roelie was op dat moment succesvol laborante, maar de droom om ondernemer te worden was groot. Heel groot. Op dat moment waren de ratten de baas en was het bedrijf niet meer winstgevend. Met hulp van familie die garant wou staan lukte het ze om een lening te krijgen en daarvan een grote loods bij te zetten. Roelie ging langs de deuren om oude klantrelaties te herstellen, de molen werd elektrisch, er kwam een graandrogerij in de nieuwe loods en het assortiment werd langzaam uitgebreid. De machines van deze graandrogerij staan tot op heden achterin de huidige schuur.

 

Het bedrijf kwam al snel in de groene cijfers, maar langzaam veranderde de markt. Tot er op een dag een vertegenwoordiger van hondenbrokken in de deuropening stond. Roelie en Tinus zagen hier totaal geen waarde in. Een hond eet toch gewoon mee met de pot? Maar na lang wikken en wegen bood de vertegenwoordiger aan om kosteloos 5 zakken hondenbrokken achter te laten. Als deze niet binnen een maand verkocht waren dan zou hij ze zo weer komen ophalen. 4 dagen later waren alle 5 de zakken verkocht en daar ligt de fundering voor het hedendaagse Altena Diervoeders.

 

Toen Tinus in 1984 plotseling overleed, besloot de toen nog maar 24-jarige Lambert Jan de zaak van zijn ouders voort te zetten. Hij was toen net afgestudeerd en had toevallig net z’n eerste sollicitatie elders gehad. Het bedrijf werd een VOF met als naam Fa. Z. Altena. De Z was een verwijzing naar ‘Zwaantinus’, de officiële naam van zijn pas overleden vader. De jaren verstreken en met de komst van de silo’s werd het malen en drogen van graan steeds meer een bijzaak. Het overige assortiment werd juist steeds verder uitgebreid, er kwam begin deze eeuw nog een loods bij en Roelie ging met pensioen. Na het stoppen van zijn moeder werd Fa. Z. Altena omgedoopt tot het huidige Altena Diervoeders.

 

Inmiddels is de 5de generatie aan zet en worden er in de molen geen granen meer verwerkt (het kan nog wel!). Met de komst van Angela zal Altena Diervoeders de komende jaren stappen zetten richting modernisering en zal het paardenassortiment flink worden uitgebreid.